Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Artister ska inte vara sexiga

 

Talangprogram som Fame Factory och Idol hör till de mest sedda på tv, men hur går det egentligen till när nya artister skapas? Medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz vid Uppsala universitet har undersökt saken.

Linda Bengtzing

Linda Bengtzing vann inte Fame Factory 2005, helt i linje med svensk artistforskning. Att Sandra Oxenryd gjorde det ses som ett undantag. FOTO: UNITED STAGE

 

Hillevi Ganetz

FORSKNING. Hon har tittat på 67 avsnitt av den svenska realityserien Fame Factory som skildrar sjutton ungdomars väg till att bli artister. Serien i TV3 var en av 2000-talets första talangsåpor, där bland annat skivbolagsdirektören Bert Karlsson hade en framträdande roll. I de program som har studerats finns tydliga skillnader mellan hur kvinnliga och manliga artister skapas. Bland annat framkom att vad de kvinnliga artisterna än gör så blir det fel. Precis som man sett även i tidigare forskning att män får mer programtid och därför oftast vinner talangtävlingarna. Bedriften av Marie Picasso-Amanda Jenssen i Idol 2007 får väl därmed ses som ganska stor.

 

Män dansar inte

Enligt Ganetz artistforskning ses killarna ofta i studion och med gitarrer, men inga tjejer skildras på det sättet. Vidare så dansar inte manliga artister och till skillnad från tjejerna kommenteras inte deras utseende i samband med deras prestationer.

   – I serien visades visserligen både män och kvinnor som grät floder, men deras gråt tolkades på helt olika sätt både av deltagarna själva och av fansen på nätet, säger Hillevi Ganetz, som också har följt diskussionerna på olika chatforum medan serien visades. Överlag tycks de manliga deltagarna ha större frihet att välja stil än tjejerna. I Fame Factory finns många olika maskuliniteter representerade, medan tjejerna liknar varandra mer till utseendet och sättet att sjunga. Det här leder enligt Ganetz till att killarna blir personligheter på ett annat sätt än tjejerna.

 

Trevlighet viktigare än sexighet

Att anspela på sex eller vara utstuderat sexig på scenen är däremot inte speciellt vanligt vare sig bland de kvinnliga eller manliga artisterna. Respektabilitet betonas starkt, särskilt vad gäller tjejerna. Likaså finns en liberal inställning till olika sexualiteter. Bi- och homosexualitet diskuteras öppet bland deltagarna, något som hon kopplar ihop med själva musikstilens tilltal.

   – Mainstream schlagerpop handlar framför allt om att sälja brett, och i Sverige säljer man skivor genom att vara trevlig. Att vara sexig säljer däremot inte speciellt bra, förklarar hon. 080930

 

Hillevi Ganetz, medieforskare vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet, har studerat artisterna i Fame Factory. FOTO: STAFFAN CLAESSON


 

Nils Landgren ersätter jazzvän i Kristianstad

JAZZ. På Myspace har han vänner som Motown-producenten Quincy Jones och den isländska sångerskan Björk. Det handlar om trombonisten Nils Landgren, som nyligen dock förlorat en av de närmaste vännerna för alltid.

   Efter beskedet i våras om Esbjörn Svenssons tragiska bortgång stod plötsligt arrangören av Kristianstad Jazzfestival lamslagen. En stor jazzprofil hade lämnat den internationella och svenska scenen. Esbjörn Svenssons trio skulle ha underhållit sydsvenskarna, men nu blir det istället vännen och samarbetspartnern Nils Landgren som blir festivalens huvudakt.

 

Spelar med tysksvenk sättning

Landgren och Svensson har gjort två duoplattor tillsammans, med personliga versioner av svensk folkmusik. Men senaste cd-skivan, Licence To Funk, med Nils Landgren och hans Funk Unit som kom förra hösten är något helt annat. Den har sålt guld i Tyskland och musikerna som Landgren har med sig till Kristianstad är en blandning av tyska och svenska musiker i toppklass. Magnus Lindgren spelar sax och klarinett, Magnum Coltrane Price har spelat bas med Nils i många år. Trummisen Wolfgang Haffner har spelat på uppemot 350 plattor, varav 11 i eget namn. Och trumpetaren/pianisten Sebastian Studnitsky syntes senast i sommarens spelning på Jazz Under Stjärnorna i Brantevik.

   Jazzfestivalen inleds nästa torsdag och gästas i tre dagar av bland annat Anna Christoffersson & Steve Dobrogosz, Hotep Idris Galeta & Kesivan Naidoo, Sinne Eeg, Ron Carter, Anders Bergcrantz & Musica Vitae, Grönberg Epstein Project, Linus Lindblom Kvartett och Courtney Pine. 080930

Nils Landgren

 

Med sitt hårdsvängande Funk Unit har Landgren turnerat jorden runt några varv, den senaste vändan tillsammans med det legendariska amerikanska souljazzbandet The Crusaders. Nu är det dags för ett stopp i en skånsk jazzfestival.

FOTO: STEVEN HABERLAND


 

Vassily Sinaisky dirigerar både i Danmark och Sverige.

Vassily Sinaisky dirigerar både i Danmark och Sverige de kommande veckorna. FOTO: MSO

Orkestrar i Öresundssamarbete

 

På torsdag och två veckor framöver inträffar ett stort musikaliskt samarbete i Öresundsregionen. För den som reser med Skånetrafiken kommer det att märkas redan i morgonruschen.

 

ÖRESUNDSMUSIK. Festivalen Music Around startar med körsång på stationerna i Malmö, Lund och Helsingborg på årets tema: ”Symphonic Voices”. Lundakören Carolinae damkör gästar Malmö central och domkyrkans manskör Cantores sjunger på centralen i Lund. Helsingborgs Knutpunkten gästas av en samling av stadens kvartettare i trappan vid färjorna, redo att ta ton. Ta alltså tåget till jobbet denna morgon, stanna upp en stund vid någon av körerna och njut.

   Festivalen fortsätter sedan med att Malmö Symfoniorkester med maestro Vassily Sinaisky framträder i Malmö Konserthus. Samtidigt intar vår svenske mästerdirigent Herbert Blomstedt podiet i Köpenhamn och dirigerar DR Symfoniorkestret. I Malmö medverkar, förutom orkestern, Malmö kammarkör och i Köpenhamn är det DR Vokalensemblet och DR Koncertkoret som står för det vokala. Dagen efter, på fredagen, byter orkestrarna plats med varandra och DR Symfoniorkestret framträder i Malmö Konserthus, och Malmö Symfoniorkester ger sitt program i Konservatoriets konsertsal (f.d. Radiohuset) i Köpenhamn. 080930

FAKTA

 

Music Around

är i första hand ett samarbete mellan symfoniorkestrarna i Öresundsregionen.

I år är temat ”Symphonic Voices” (verk för kör och orkester), så Lund International Choral Festival ingår som ett självklart evenemang.

 


 

Putte tipsar om kulturföretagande

 

LUND. Idag fylls ett stort cirkustält på den 25-årsfirande forskningsparken Ideon i Lund med drygt 1 000 gymnasieelever. De har kommit för att lära sig mer om att starta företag och har fått tips av bland annat Putte Svensson, en av initiativtagarna bakom Hultsfredsfestivalen. Tilde Haremst och Olivia Arbab läser andra året på samhällsvetarprogrammet med ekonomisk inriktning på Katedralskolan i Lund och sa sin mening om Svenssons föreläsning till nyhetsbyrån Nytt från Öresund:

   – Jag trodde att det här skulle vara mycket tråkigare än det var, säger Tilde Haremst.

   – Men Putte bjöd på sig själv och fick igång publiken, säger Olivia Arbab. Han berättade bland annat hur han gått från att arrangera skolfester i högstadiet till ansvaret för en av Sveriges största musikfestivaler. Och dessutom klätt av sig i bara kalsongerna för att demonstrera att det gäller att byta från huvtröja till kostym för att få låna miljoner på banken.

 

Exporterar kulturmodell

Även Anagram, Hipphipp-komikernas produktionsbolag deltar för att visa ungdomar att entreprenörskap är möjligt.

   I slutet av oktober hörs Svensson tala i ett ännu större sammanhang. Det är världens första World Cultural Economic Forum, i New Orleans, USA, som vill visa världen att stadens kulturliv är en viktig del av återuppbyggnaden, både socialt och ekonomiskt, efter den katastrof orkanen Katrina medförde. Två svenskar, båda från Hultsfred ska tala om den så kallade FUNK-modellen, där forskning, utbildning, näringsliv och kultur samarbetar.

   – Det de är intresserade av är att vi har tagit ett kulturevenemang (Hultsfredsfestivalen) vidare och skapat så mycket mer, säger Putte Svensson, utvecklingschef på Rockparty, som också hoppas resan ska ge nya kontakter och ny kunskap för bättre och nya affärer. 080929

 


 

Timbuktu kommer hem till Lund

Timbuktu

Timbuktus turnéplaner är ännu ofullstän-diga, men klart är att han inleder med en premiär i Lund.

FOTO: UNITED STAGE

LUNDASON. Han och Damn! inleder sin turné med premiär på Olympen i mitten av november, där han aldrig tidigare har framträtt. Jason Michael Bosak Robinson Diakité som han heter på riktigt, föddes 1975 i Lund, och tog sitt artistnamn från staden Timbuktu i Västafrika varifrån hans amerikanske far har sina rötter.

   Timbuktu växte upp i bostadsområdet Djingis Khan i Lund och i början av 1990-talet, då hiphop slog till stort där började han göra sin egen musik. Det var de stora banden som kom till Mejeriet och Bakfickan som har inspirerat honom. Många av Timbuktus inspelningar har gjorts i Lund, Malmö och i Köpenhamn där han arbetat mycket, särskilt med låtskrivaren Obi. Med tiden har det blivit låtar som The Botten Is Nådd, Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dö och utmärkelser, hela fyra Grammisar, lika många P3 Guld och guldskivor i både Sverige och Norge.

 

Ger bort liveplatta

Nu är han aktuell med den sprillans nya singeln Tack För Kaffet, tillsammans med Dregen. Det är inte bara inom musiken som han är nyskapande utan tänker också nytt i sättet att sprida sin musik. Singeln släpper han på Pirate Bay och eftersom han och scenpartnern Damn! ägnade sommaren åt nya skivan blev det inga liveframträdanden, något som man tyckte krävde plåster på såren. Fansen får hela albumet Live! från 2004 i en gratis nedladdning via hemsidan. Diakité säger till SVT:s Sydnytt apropå kritiken mot Pirate Bay:

   – Dom har blivit väldigt smutskastade av etablerade media, kanske för att man tycker det är jobbigt med den konkurrensen. Pirate Bay har bara gjort samma saker som kvällstidningar hållit på med.

   Hans skivbolags distributör Playground delar inte uppfattningen. Vd Jonas Sjöström säger till Musikindustrin:

   – Vi är som distributör oerhört kritiska emot detta oavsett vilken label eller artist det rör sig om. Det är svårt att spekulera i vad detta betyder för försäljningen. Vi är principiellt emot att ha något samröre med Pirate Bay, som vi menar parasiterar på vårt och andras jobb.

   Premiärkonserten i Lund inleds av kumpanen Magnus Tingsek. Biljetterna släpps imorgon 27 september. 080926


 

Höga krav på Helsingborgs nya kulturchef

KULTURCHEF. Kulturnämnden i Helsingborg beslutade förra sommaren att förändra organisationen av stadens kulturverksamheter. Man slog samman delar av administrationen, men den nya organisationen rullar inte än. Helt fungerande ska den vara i februari, men hur det blir får nuvarande kulturchef Disa Åberg inte uppleva eftersom hon nu slutar.

 

Kräver ”förändringskompetens

Det är hon som de senaste åren lagt mycket kraft på att få alla pusselbitar på plats, ett arbete som har kritiserats från flera håll.

   – Förändringar av stora organisationer är alltid krävande. Det tar tid innan alla medarbetare har funnit sig tillrätta. Nu behövs en visionär och samlande kraft som kan föra organisationen framåt, säger Jörgen Fransson, personaldirektör Helsingborgs stad. Han och staden ställer höga krav på den nya kulturchefen som man nu söker i olika platsannonser på lokal och riksnivå. Dels ska personen ha rätt yrkeskompetens och så har man höga förväntningar på effektivitet, handlingskraft och social kompetens. Förståelse för olika intressenters behov, samordningsförmåga och vad man kallar för förändringskompetens står högt på önskelistan. Finns verkligen den personen?

   – Vi har stora utmaningar framför oss, men också fantastiska möjligheter. För rätt person är detta ett drömjobb, säger Anders Lundström (kd), kulturnämndens ordförande. 080926


 

Astrid Lindgrens teaterpark i Vimmerby.

Teaterparken i Vimmerby ska växa sig större i privat ägo. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Vimmerby säljer Astrids teaterpark

 

TEATERPARK. Astrid Lindgrens arvtagare köper genom Saltkråkan AB teaterparken Astrid Lindgrens Värld av Vimmerby kommun. Kommunen säljer 90 procent av aktieinnehavet i teaterparken efter nio års verksamhet, för det får familjeföretaget betala 22,5 miljoner kronor. Saltkråkan AB äger i dag alla rättigheter förknippade med Astrid Lindgrens litterära verk. Enligt vd Nils Nyman står teaterparken nu inför stora utmaningar.

   – Därför har kommunen erbjudit oss att gå in som ny huvudägare. Vi har som mål att i Astrid Lindgrens anda fortsätta att utveckla parken till en ännu större upplevelse på sommaren. Vi vill också skapa förutsättningar för att driva teaterparken under fler perioder av året, säger han. Parterna är överens om att vinster som skapas i bolaget även fortsättningsvis ska återinvesteras i verksamheten. Nu planerar man att bygga ett hotell med badanläggning i anslutning till parken, men först ska köpeavtalet godkännas av kommunen och Saltkråkans styrelse.

   – Astrid Lindgrens Värld har kommit att få stor betydelse för bygden – både kommersiellt och kulturellt. Nu har vi kommit till ett vägskäl där en fortsatt utveckling kräver betydande insatser av kapital, och driften av en teaterpark är inte en prioriterad uppgift för kommunen, säger Carl-Axel Centerstig (c), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Parken grundades 1981, är sommaröppen från maj till september och besöks årligen av cirka 450 000 gäster. Kommunen har ägt och drivit Astrid Lindgrens Värld sedan 1999. 080925


 

 

En timma med en skådis

 

STUDIOMÖTE. En skådespelare från Malmö stadsteater släpps lös i Studion och får fria händer att roa, oroa, chocka eller drabba publiken. Under ett antal kvällar i höst kan vad som helst hända allt från readings, dans och samtal, till debatter, drama och diabildsvisning från semestern.

   Först ut på tisdag är skådespelerskan och teaterchefen Petra Brylander. Mellan kl 20 och 21 blir det samtal om humor. Petra pratar med sina gäster, dramatikerna Cristina Gottfridsson och Gertrud Larsson, om att skriva humor och komedi. Petra kommer även att framföra några av sina egna texter. Studion på Kalendegatan i Malmö står öppen för liknande evenemang den 7, 15, 22, 30 oktober, samt 5 och 12 november. 080925

Petra Brylander

Petra Brylander.

FOTO: MALMÖ STADSTEATER


 

Kultur, natur och företag synas av Kronprinsessan Victoria

 

I början av nästa vecka blir det kunglig representation i Skåne. Det är Kronprinsessan Victoria som inleder ett officiellt tvådagarsbesök här.

 

ERIKSGATA.    – Det är en stor glädje och ära att få visa Kronprinsessan något av det bästa vi har i länet. Hon ska få uppleva en mix av konst och kultur, mångfalden i vår natur bland strandängar, sumpskog och vasshav samt möta unga lovande skånska entreprenörer, säger landshövding Göran Tunhammar som blir värd för besöket.

Helge å

Helge å i Kristianstads vattenrike där Kronprinsessan kommer att färdas med båt.

FOTO: SVEN-ERIK MAGNUSSON

   I programmet ingår också att Kronprinsessan ska bli hedersledamot i Sällskapet Alnarpsparkens Vänner och delta vid Ideon Science Parks officiella 25-års jubileum. På måndag förmiddag hälsas Kronprisessan välkommen av Tunhammar i Kristianstads Vattenrike. Sen bär det av för prinsessan till Wanås Gods konsthall, Pompejiutställningen i Hässleholm och en träff på kvällen med 15 unga entreprenörer i Turning Torso, Västra Hamnen i Malmö. Tisdagen tillbringar Kronprinsessan Victoria på Ideon Science Parks 25-årsjubileum i Lund och utnämns samma dag till hedersledamot i Sällskapet Alnarpsparkens Vänner, vid Statens Lantbruks Universitet i Alnarp. Det kungliga besöket avslutas i mer kulturell miljö, vid ett besök i Drömmarnas Hus i Rosengård, Malmö. 080925


Helsingörs hamn blir kulturområde

 

Det är stora förändringar som väntar i Helsingörs hamn och området runt renässansslottet Kronborg. Slottets försvars-anläggningar i hamnen ska friläggas och byggas ut, ett nytt sjöfartsmuseum ska anläggas och det gamla varvet ska bli ett stort bibliotek.

Nytt museum i Helsingör.

Varvet som stängde 1983 är idag hemvisten för konstnärer och entreprenörer men ska göras om till ett stort bibliotek. Här ska också byggas en stor konsert- och teatersal, ett varvsmuseum, möteslokaler och ett kafé. FOTO: BIG

 

HELSINGÖR. Cirka en miljard danska kronor beräknas det nya kulturområdet kosta, som ska stå klart år 2012 i Helsingör. Den befästning som finns i hamnen och byggdes för att splittra en anfallande styrka, ska förlängas. Inte för att försvaret mot Sverige behöver förstärkas utan för att det behövs en stor öppen plats för kulturarrangemang. Första spadtaget togs i förra veckan av finansminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) och mer arbete väntar i den danska hamnen framöver.

   Planer finns att bygga ett stort sjöfartsmuseum i hamnens 150 meter långa gamla torrdocka. För åtta år sedan utnämndes Kronborg - skådeplatsen för Shakespeares Hamlet - till ett av FN:s världsarv. Det var då som planerna på att rusta upp hamnen väcktes. Bakom planerna står kommunen, stiftelsen Realdania och statliga Slots- og Ejendomsstyrelsen. 080924


I’m From Barcelona tar hjälp av några till

 

SAMVERKAN. I dag släpps småländska I’m From Barcelonas nya album “Who Killed Harry Houdini?”. Delar av det hörs först där allting började, på Myspace. Tvärt emot Metallica och övriga band som absolut inte vill ha andras inblandning i sin musik, vill det 28 man stora bandet att fansen blir delaktiga och gör en remix. Det är låten Music Killed Me som styckas upp och läggs ut på webben för att vem som helst ska kunna göra sin egen version. Bidragen läggs upp på internet, sen väljer I’m From Barcelona ut det bästa slutresultatet själva.

 

Blixtvisit i Skåne

Det sydsvenska storbandet fick utmärkelsen Årets nykomling på P3 Guldgalan 2006, efter att de hade röstats fram av kanalens lyssnare. Deras egen karriär började som en internetsaga. Emanuel Lundgren samlade kompisarna hemma i Jönköping, spelade in en låt och lade ut den på nätet. Det var ”We’re From Barcelona”, som fortfarande är deras största hit.

   Två år senare har bandet framfört sina låtar i tv och live med drygt 100 konserter runt om i Europa. I höst väntar fler nätter i sovsäck då hela gänget åker på turné i England, Tyskland och Frankrike. Mitt under den gör de ett stopp på Babel i Malmö den 18 oktober. 080924

– Jag minns när jag 14 år gammal gjorde praktik i en musikaffär i en vecka, bara för att jag visste att man skulle få en skiva som belöning. Jag fick "Achtung Baby", en vecka innan den skulle släppas. Jag kände mig oerhört speciell och utvald den veckan, säger Emanuel Lundgren, en dryg tjugoåttondel av I’m From Barcelona som nu själv är aktuell med nytt skivsläpp.

 

FOTO: FREDRIK SKOGKVIST

 


 

Reclaim the Streets bjöd in till maktövertag

ESF2008

Torsdagskvällen i Folkets park avlöpte som det var tänkt med massor av kultur och sociala möten.

FOTO: LILL ERIKSSON

POLISRAPPORT. Evenemanget ESF förknippas även denna gång med bråk och onödiga samhällskostnader trots att syftet var ett helt annat. Bakom de olika arrangemangen stod bland annat ABF, Attac, Handelsanställdas förbund, LO-distriktet i Skåne, SSU Skåne, Svenska Transportarbetareförbundet och Ung Vänster. Men även gruppen Reclaim the Streets deltog och gav sin version av ESF2008, precis som de meddelat på hemsidan Motkraft. Där har man uppmanat likasinnade sedan en månad tillbaka med orden ”Nu är det fan nog! … Kvällen den 19 september ska vi med direkta medel ta makten över en del av den urbana gatumiljön i Malmö och där göra precis vad vi känner för. Det konfiskerade området kommer under den tid som festen varar helt att stå under vår allas kontroll.”

Avslutade med förstörelse

Nu har polisen samlat ihop alla händelser i samband med det Europeiska Sociala Forumet, i Malmö under fredagen. Ett urval ur polisrapporten lyder:

”11:00. Cirka 70 personer uppehåller sig vid företaget Aimpoint på Jägershillsgatan. Demonstrationen genomförs under lugna former, men sju personer omhändertas misstänkta för olaga intrång varav tre senare grips. Ytterligare tre personer identifieras som misstänkta för skadegörelse i form av klotter.

19:48. Uppemot 400 personer har anslutit till en så kallad Reclaim the Streets aktion vid Stadshuset på August Palms plats i Malmö. Cirka 700 personer uppehåller sig på platsen och Föreningsgatan blir under ett par timmar avspärrad.

21:50. Uppgifter inkommer om att flera grupperingar från Stadshuset börjat röra på sig. Bland annat rapporteras en bilbrand på Brogatan.

21:58. Ett antal fönster krossas på en bank på Föreningsgatan. Troligen har de krossats av personer som rört sig från Stadshuset mot Triangeln.

23:36. Rapporter inkommer om att personer krossat fönsterrutor på en bank på Södra Förstadsgatan och idkar skadegörelse inne på banken. En kort stund senare kommer larm om att fyra bilar brinner på Kapellgatan. Polispatrull och räddningtjänst på plats.”

De frågor som tidningen ställt till arrangören har inte besvarats. 080923

 

LILL ERIKSSON

 


 

Forskare uppmanar rekryterare att inte byta tränare.

FOTO: LILL ERIKSSON

Tränarbyte löser sällan problemen

 

SPORT. Tränaren brukar vara den första som ryker när toppresultaten uteblir. Men byte av tränare löser sällan problemen, oavsett när det sker. Det är slutsatsen från en studie om tränarbyten i elitserien under 30 år.

  Leif Boork sparkades från Brynäs förra säsongen liksom Roger Melin som fick lämna i november 2007. Tränaren Magnus Arvedsson tvingades bort från Mora i december, den nye tränaren Pär Djoos fick gå några månader därefter.

Kicken i onödan

   – Resultaten pekar rätt tydligt på att det var fel att byta tränare i samtliga dessa fall, säger Leif Arnesson som genomfört studien vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Malmö Redhawks var tillbaka i elitserien 2006/2007, men det gick dåligt och de låg på bottenplacering i tabellen. Den tidigare bejublade tränaren Lars ”Osten” Bergström fick sparken och nya tränaren Dave King fick ta över. Ändå hamnade laget på sista plats, och tvingades till kvalspel för att hålla sig kvar. Efter misslyckandet i kvalserien förra året flyttades laget ned till Allsvenskan. Forskarna har inte granskat just det fallet, men samtliga matchresultat och alla tränarbyten i elitserien under perioden 1975/76-2005/06, efter de data som har hämtats från Svenska ishockeyförbundets databas.

   – Byte av tränare löser sällan problemet oavsett när det sker, fortsätter Leif Arnesson som istället tror på samma tränare säsongen ut. Enligt honom är resultaten allmängiltiga och gäller i alla större lagsporter som exempelvis fotboll. Syftet med att gå igenom alla dessa matchdata var att identifiera kopplingen mellan tränarbyte och ett lags prestationsförmåga. Man ville också undersöka hur faktorer som tränarförmåga, tränarerfarenhet och tidpunkt för bytet spelade in. 080923


 

Inga stora evenemang ryms i budgeten

 

Rekordstort anslag till statliga museer, som får ytterligare 40 miljoner kronor nästa år.

Lena Adelsohn Liljeroth

Den nya regeringen har suttit halvtid och kultur- och idrottsministern tycker att mycket har hänt. Tre utredningar är klara och fler är på gång.

BUDGETDAGS. Att en del teatrar har bekymmer just nu är kulturministern fullt medveten om. Men då har man lagt ribban högre än vad man borde och det är något för de regionala aktörerna att ta tag i, menar hon.

   – Nej, det råder ingen teaterkris, det kan man inte påstå, konstaterade kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) kort när hon presenterade sin budget i Helsingborg idag. Hon säger att det är viktigt att göra det ute i landet, även om det inte uppskattas av Stockholmsredaktionerna. Men budgeten nästa år berör främst kultur i huvudstaden – Operan, Dramaten och Skansen får öronmärkta miljoner för särskilda insatser. De nationella institutionerna får tillsammans ytterligare 40 miljoner kronor och de regionala inklusive den fria scenkonsten får dela på 20.

 

Modernt museum i Malmö

Ingenting sades om stora idrottsarrangemang och det verkar bli få specifika satsningar på kulturevenemang i Sydsverige. Klart är dock att Moderna museet öppnar filial i Malmö, därmed räddas Ro0seum med en driftkostnad på 13 miljoner kronor plus hyra som delas lika mellan staten, Region Skåne och Malmö stad. För de pengarna kommer man att visa tre stora utställningar per år, och runt 100 konstverk av exempelvis Picasso, Dalí och Max Ernst kan hängas fram permanent, med start nästa år.

   Totalt förstärks landets kulturbudget med 80 statliga miljoner. Prioriterade områden är kultur för unga, kulturarv för framtiden och kulturskaparnas villkor. På kulturfronten är kulturministern nöjd med det som hittills åstadkommits; utredningar om en ny språklag, idrottsutredningen och public service-utredningen. Om det regionala självstyret ville hon uttala sig mindre om. Sydsvenska politiker får drygt 3 miljoner kronor att fördela i den så kallade Skånepåsen, men några ville idag veta när ett ökat inflytande över kulturfinanserna är möjligt.

   – Jag tycker inget i den frågan, även om jag vet att folk är kritiska, meddelade Lena Adelsohn Liljeroth. 080922

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON


 

Lättklätt inget för Trelleborg

 

TRELLEBORG. Trelleborgs kommun kritiseras för att stötta en volleybollturnering där minimalt klädda damer figurerar.

   – Det ska vara lättklädda tjejer på stranden. Det blir lite godis för ögat, säger Christian Svensson på det arrangerande företaget GOG Event till Skånska Dagbladet. Tidningen Moore, som regelbundet publicerar bilder på lättklädda kvinnor, deltar med ett eget lag och en av huvudarrangörerna är ett klädföretag som kommunen i efterhand säger att de inte vill förknippas med. Trelleborgs kommun står också som huvudarrangör till turneringen, men det är en felaktig uppgift enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (m). Han menar att varken Moores eller klädförsäljarens medverkan var klar när kommunen beslutade om förlustgaranti, som innebär att kommunen får betala upp till 10 000 kronor till arrangören om turneringen går med förlust.

   – Det här är inget jag tycker Trelleborgs kommun ska vara med och stötta, säger Lena Näslund i s-kvinnorna i Trelleborg.

   – Antingen hycklar de, eller så lever de i sin egen bubbla utan kontakt med resten av svenska folket, skriver tidningens krönikör Bassem Nasr, som menar att sex tillhör samhällets vardag. 080922


 

Fallen cirkusartist ersätts i sista minuten

 

SJUKSKRIVEN. Cirkus Cirkör gör en kovändning och tar in Molly Saudek som ersättare för Anna Lagerkvist som skadades i samband med premiären på föreställningen Inside out i Lund förra helgen. Tidigare i veckan sa cirkusen att Anna var i form så att hon kunde fortsätta som vanligt när föreställningarna återupptas på lördag.

   Molly Saudek är lindanserska från USA och får hoppa in med kort varsel eftersom Anna Lagerkvist är sjukskriven spelperioden ut för att återhämta sig från olyckan.

   – Cirkusartister tar risker varje dag. De kastar sig ut i något som kräver absolut närvaro och koncentration. Cirkus är på riktigt och trots gedigna säkerhetsarrangemang finns det hela tiden en risk, säger regissören Tilde Björfors. Molly Saudek har tidigare medverkat i Cirkus Cirkörs föreställningar Trix och Havfruen. Hon började träna cirkus som 11-åring hemma i Vermont och är sedan ett par år tillbaka en del av den franska lindansensemblen Les Colporteurs. 080919


 

Sista chansen för schlagerkompositörer

 

BIDRAG. Just nu sliter sena kompositörer med Melodifestivalambitioner för att få sina bidrag klara i tid. Klockan 23.59, tisdagskvällen den 23 september, går inlämningstiden ut. Därefter påbörjas arbetet med att plocka fram 28 bidrag till Melodifestivalen nästa år. Som vanligt är det en icke offentligt framförd eller tidigare utgiven melodi på max tre minuter som kan vara med och tävla. 080918

 

Fotnot. Anmälan och regler finns på: svt.se/melodifestivalen

Melodifestival

 

Inställda helgtåg mellan Malmö och Lund

 

TÅGSTOPP. Sex helgnätter framåt ställs pendeltågen innan mellan Malmö och Lund. Det betyder att nöjessugna som vill ställa bilen istället får ta bussen. Bussar ersätter pågatågen mellan kl 23.10 och 07.10, och kör via Burlöv, Åkarp och Hjärup. Öresundstågen från Malmö mot Helsingborg körs via Lommabanan direkt till Kävlinge och vidare norrut. Resenärer som ska till Kristianstad och vidare norrut måste byta tåg i Kävlinge. Resenärer norrifrån som ska till Malmö får åka till Lund och byta till buss. Att man ställer in nattrafiken beror på banarbete för att längre fram kunna förlänga plattformarna på Burlövs och Åkarps stationer. Det är nödvändigt för att senare kunna ta emot längre tåg. Arbetet beräknas pågå till och med 26 oktober, uppger Skånetrafiken. 080918


 

Malmökrögare tar över Mejeriets bar

 

KRÖGARBYTE. Nu är det klart att Kulturbolagets ägare Totte Lundgren och Bengt Lindsom tar över serveringsverksamheten på Mejeriet i Lund. Deras andra bolag Mejeriet Bar & Catering i Lund AB tar över efter NRA på Mejeriet HB som har sagt upp sitt kontrakt med Mejeriet. Uppsägningen följde efter polisens krogkontroller i somras då serveringstillståndet på krogen hotades på grund av fylla, stök och servering till kraftigt berusade. Ansökan om serveringstillstånd för Malmökrögarna är inlämnad hos tillståndsenheten i Lund efter gårdagens möte mellan dem, polisen, de nya krögarna och Mejeriet.

   – Det präglades av en konstruktiv och framåtblickande anda och reaktionerna på våra nya avtal och krögarens ansökan var positiva, säger Johan Widerholm som är programansvarig på Mejeriet. Avtalet med NRA upphör inte förrän den nya ansökan har godkänts och Johan Widerholm tror inte bytet kommer att påverka besökarna. 080917


 

Omusikalisk och ful – kan hon bli Lucia?

 

LUCIA. Hösten har precis inletts, men förberedelserna inför vinterns evenemang är i full gång. Nu börjar det bland annat bli dags att lämna in förslag på tänkbara Lucior runt om i Sydsverige.

Lucia

Söta flickor i Luciatåget har hört traditionen till. Det vill en del ändra på i år.

Jobbar övertid

Historiskt sett har Lucians uppdrag utökats rejält från bara sång i ottan den 13:e till ett späckat schema under hela december månad. Samtidigt med skola eller jobb. Hon ska förutom Luciafirandet i stan besöka avdelningar på sjukhus, sjukhem och äldreboende. Tanken är att personer som inte själva kan komma ut och ta del av olika jularrangemang ska få besök av följet.

   Traditionens baksida är intrigerna, fusk och elakt spel, ledsna flickor som fått nöja sig med att stå tärna har hört spelet till. I de flesta städer brukar det vara den lokala tidningen som tillsammans med cityföreningen står för Luciaevenemangen. Men på senare år har några gratistidningar här och var lyckats ta över röstningsprocessen och jippona runt omkring.

 

Ansökan utan foto

Kandidaterna i Malmö behöver inte kunna sjunga, men ska fortfarande vara en hon, ha fyllt 18 år och vara bosatt i staden. Den 13 december åker hon med sitt följe i hästkortegen från Stadsbiblioteket till Stortorget. Där ska de uppträda på residensets balkong i samband med ett tal av landshövdingen Göran Thunhammar. Någon dag efter medverkar de i en julkonsert i Paulikyrkan.

   Det är Malmö stad, Citysamverkan och Sydsvenskan som utser Lucian, dock utan allmänhetens inblandning. Enligt dem ska hon vara en god ambassadör för staden. Här handlar uttagningen inte om den skönhetstävling som tidigare varit gällande. Det är inre kvaliteter och yttre gärningar som ska vara avgörande. Den som ansöker om Luciaskapet får skicka in en skriftlig motivering utan foto. Och kan hon inte sjunga kan hon läsa upp en dikt eller göra något annat stämningsfullt.

   Men visst tittar man på kandidaten innan avgörandet görs. Efter sista ansökningsdagen den 1 oktober går en jury, bestående av personer från de tre huvudparterna, en studierektor samt föregående års Lucia, igenom alla ansökningar. Tio tjejer plockas ut och kallas till en intervju, den 20 oktober väljs vem som blir Lucia 2008. Men hon måste hålla det hemligt så gott det går. Först en dryg månad senare offentliggörs vem hon är. 080917

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

Cirkusartist gör nya volter efter fallet i Lund

 

OLYCKA. På lördag planerar cirkusartisten som föll till marken under Cirkus Cirkörs premiärföreställning att göra nya volter. Olyckan inträffade i helgen när cirkusen inledde turnén i Lund och de tio sista minuter fick ställas in.

   – Hon fick inte tillräcklig fart i hoppet på språngbrädan, därför avbröt hon volten i luften och landade lite illa, säger Susanne Reuszner, cirkusens kommunikationschef. Troligen rör det sig om ett fall på 3-4 meter. Artisten landade på bröstryggen på en tjock matta och blev chockad efter att ha tappat andan. Hon låg stilla för att inte förvärra en eventuell skada, direkt därefter fördes hon till sjukhuset där det konstaterades att ingenting var brutet. Kort därefter skrevs hon ut och ska trots att hon är lite öm efter fallet medverka i föreställningarna som kör igång igen om några dagar.

Första allvarliga olyckan

Hur ofta inträffar olyckor under träning och föreställningar?

   – Generellt kan man säga att olyckor är mycket ovanliga. På träning sker en del mindre skador som stukade fingrar och fötter. På föreställningar är det mycket ovanligt. Det här var första gången som det sker en allvarlig olycka under en föreställning med Cirkus Cirkör, fortsätter Susanne Reuszner. Enligt henne är det sällsynt med olyckor även internationellt. På artistutbildningarna tränas cirkusartisterna i att undvika skador. De får lära sig att kontrollera sin kropp och den utrustning de använder. Ändå kan vissa nummer gå snett, trots att cirkusen försäkrar att man prioriterar säkerheten högt. Polisen inspekterade spelplatsen direkt efter olyckan för att konstatera att den inte förorsakades av bristande säkerhet. Vad kommer ni att förändra nu efter olyckan?

   – Det är tyvärr för tidigt att svara på men vi hoppas att kunna spela en så intakt föreställning som möjligt. 080916

Cirkus Cirkör

Enligt Cirkus Cirkör har bara en allvarlig olycka inträffat och det var den i Lund i lördags.

FOTO: MATS BÄCKER


 

Familjeskoj från 60-talet dammas av

Flygande trumman

Medverkar gör bland annat David Johansson som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin spelas av Stina Nyberg och Opsis Kalopsis gestaltas av Karim Carlsson.

FOTO: ROOS & TEGNÉR

BARNKULTUR. Familjeföreställningen Flygande trumman sätts upp igen på operans Verkstan i Malmö. Lennart Hellsings och Lille Bror Söderlundhs urversion uppfördes 1960 på stora scenen och har inte visats sedan dess. I februari väcktes den till liv igen av regissören och koreografen Peter Lagergren. Nu får Kusin Vitamin åka trumma genom Någorlunda, Ingalunda, Sammalunda och Annorlunda igen medan vännerna Opsis Kalopsis, Krakel Spektakel och de andra försöker hinna ikapp. Precis som på 60-talet vill man återigen förena folkhem med futurism, dans och opera, musik och bild till någonting annorlunda för barn. För musiken svarar Annika Bjelk Wahlberg på piano, Ola Denward, klarinett och slagverk av Anna-Karin Henrell. Nypremiären blir den 20 september på Verkstan, sedan skolturné med sammanlagt 41 föreställningar fram till den 9 november. För allmänheten finns också några tillfällen, bland annat den 2 november på teatern i Landskrona. 080916


 

Stormare inleder Ystads filmstudiohöst

BIO. På söndag startar Ystads filmstudio Q:s höstprogram på Scala biografen i Ystad. Då inleds med den svenska filmen Varg av Daniel Alfresson, som följs upp med fem nya filmer varje söndag. Ystads filmstudio Q är en ideell förening, som vill öka intresset för film hos både ungdomar och vuxna. 080916

 

Peter Stormare spelar enstöringen Klemens i filmen Varg, som visas när Ystads filmstudio har höstpremiär på söndag. Filmen hade premiär i april.

FOTO: AINA BYE

Varg


 

Djurparkstjuvar stal evenemangskassa

 

INBROTT. I natt var det inbrott på Skånes Djurpark i Höör. Tjuvarna var ute efter helgens dagskassor som var särskilt välfyllda efter helgens tvådagarsevenemang med uppemot 4 000 besökare.

   – Vi kommer nu att se över vår säkerhet och våra rutiner, säger parkchefen Staffan Åkeby som tror att försäkringen ska täcka större delen av förlusten. Tjuvarna bröt sig in genom en dörrspegel på en av entréhusets metalldörrar. Väl inne letade de sig fram till det låsta utrymmet där kassaskåpet förvarades. Det var fastbultat i golvet och i väggen, men tjuvarna lyckades få det med sig. De försökte också bryta sig in genom en låst blinddörr som inte leder någonstans. 080915

 

 

Cirkusartist föll till marken

Cirkus Cirkör ställer in.

INSTÄLLT. Cirkus Cirkörs premiärföreställning på Södra Lekplatsen i Lund i lördags bjöd på för mycket spänning. Föreställningen fick avbrytas när en av artisterna föll i en volt och landade på ryggen. Vare sig röntgen eller magnetröntgen visade några skador och artisten är nu på benen. Hon har sovit gott i helgen och ska vila nu. För att ge ensemblen tid att återhämta sig har cirkusen beslutat att ställa in samtliga vardagsföreställningar den här veckan. Man ska också se över om något behöver ändras i showen.

   De som hade löst biljett till premiären samt de kommande inställda föreställningarna kommer att erbjudas plats på annan föreställning under spelperioden. Till onsdagsföreställningen har uppemot 400 personer bokat biljetter. På torsdagen och fredagen var det tänkt att cirka 600 skolelever skulle se föreställningen. Lunds kommun kommer att ta direktkontakt med dem som lämnade kontaktuppgifter i samband med premiären. Övriga informeras via cirkusens hemsida. Föreställningen Inside out är planerad att spelas till och med den 11 oktober. 080915

 

FOTO: MATS BÄCKER


 

Little Richards Sverigepremiär

blir i Malmö - INSTÄLLT

ROCK'N'ROLL. ”Arkitekten bakom rock’n’roll”, Richard Wayne Penniman, mer känd som Little Richard – är på väg till Sverige. Med sig har han sin Las Vegas-show med niomannaband, dansare för att dela med sig av sin 50 år långa karriär med låtklassiker som ”Tutti frutti” och ”Miss Molly”.    Den 22 november spelar Little Richard, snart 76 år, i Göteborgs Scandinavium och dagen efter på Berns Salonger i Stockholm. Men Sverigepremiären för stjärnan blir i Skåne, närmare bestämt i Baltiska hallen, Malmö.

 

Turnerade i kyrkor

Little Richard är en av få fortfarande levande musiklegender och kallar sig själv ”Arkitekten bakom rock’n’roll”. Han var med och lade grunden för rock and roll-musiken i början av 50-talet. Richard föddes 1932 i Georgia, USA och växte upp i ett religiöst hem. Det var gospelmusiken i kyrkan som fick honom att börja sjunga, snart åkte hans familj runt till kyrkor i trakten och uppträdde under namnet Penniman Singers. När han vann en talangtävling i Atlanta 1951 fick han skivkontrakt med RCA. Sedan dess har han hållit på, med sin musik yttrad i lika explosiv sång som pianospel. Själv menar han att musikstilen är en blandning av boogie-woogie och rhythm & blues. I mitten av 80-talet blev han invald i Rock and Roll Hall of Fame, samtidigt som Elvis Presley och Jerry Lee Lewis. Att han tillhör de riktigt stora syns på prislappen. Den som vill boka Little Richard till den egna lilla festen får punga ut med minst 40 000 US dollar plus omkostnader. 080912, uppdaterad 081001

 

 

”The Creeps gör unik spelning”

 

... och ”det finns inga planer på fler spelningar” var rubriker inför bandets förra comeback på hemorten småländska Älmhult, närmare bestämt festivalen i Silverdalen, förra hösten. Då var uppståndelsen stor, tio år efter bandets upplösning.

 

REPRIS. Så kommer då pressmeddelandet igen, nu inför tre ”unika spelningar” den här hösten, en i vardera storstad inklusive Malmö. Avsändaren United Stage Artist framhåller särskilt att en konsert med The Creeps lär inte hända igen. Det handlade inte om en comeback i höstas och det gör det inte den här gången heller. En beprövad metod som verkar fungera. Sist kom ett par tusen fans från hela Sverige och delar av Europa. Enligt arrangören blev bandet överväldigade av glädjen att stå på scenen igen och över publikens entusiasm. Samtidigt meddelar man att bandet vägrar återförenas trots övertalningsförsök.

 

Hoppade av

The Creeps, som lade av 1997, skivdebuterade med albumet Enjoy The Creeps redan 1986 men hade sin storhetstid först i början av 90-talet. Då hade de fått grammisen Årets artist 1988 och sedan placerats framför en helt ny publik som förband 1989 i Roxettes sommarturné. De europeiska MTV-tittarna röstade fram dem för bästa video 1990, allt gick som på räls, men The Creeps hoppade av tåget. ”Bandet ignorerade därefter behovet av en kommersiell uppföljning och tog istället en välbehövlig paus”, skriver United Stage.

   Men stora scenen på Hultsfredsfestivalen 1992 kunde de inte hålla sig ifrån. Med låtar som Ooh - I Like It! och Smash! – titellåten till tv-serien Smash – kom peaken och tre år med turnéer i Sverige och Europa tog vid. Albumet, Mr. Freedom Now släpptes 1996 och uppges vara en medvetet experimentell skiva. Efter den har det inte blivit fler plattor. Året därpå meddelades att bandet var upplöst. 080911

 


Danmark ett steg närmare fotbolls-VM

 

FOTBOLL. Då var Danmark klara för mötet mot Malta på hemmaplan i nästa omgång av herrarnas VM-kval i fotboll. Matchen spelas i Parken, Köpenhamn i mitten av oktober. I Lissabon, Portugal tog ju danskarna på onsdagen oväntat hem segern när matchens fyra av fem mål gjordes de sista skälvande tio minuterna. Danska landslaget fick därmed en repris av EM-kvalet 2004, även det i Portugal, samt revansch efter all kritik om passivt spel i den första kvalmatchen mot Ungern som blev helt mållös.

 

Rafflande matchslut

Enligt dr.dk var det sex minuter kvar av den ordinarie matchtiden ledde Portugal med 1-0 från första halvlek. Då gjorde danska anfallaren Nicklas Bendtner ett försök som slutade lyckligt i Portugals nättak, 1-1, men två minuter senare kontrade dem med straffsparken 2-1. Strax därefter nickar Danmarks Christian Poulsen in 2-2 på en hörna. Men det stannade inte vid oavgjort mot Portugal, under den två minuter långa tilläggstiden hann Danmark sätta sitt tredje mål.

   Nu leder Danmark sin kvalgrupp tillsammans med Sverige och Albanien, ett steg närmare fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Danmark var varken med i VM 2006 eller EM i Schweiz och Österrike tidigare i år. 080912


 

Moto Boy

Festivaldags för nybörjare

 

OSIGNAT. I drygt två veckor till kan mindre etablerade artister utan skivkontrakt anmäla sig till en spelning på Rookiefestivalen i Hultsfred. Där brukar man få in alster från hela Sverige från band och artister som vill synas inför en större publik på inomhusfestivalen. Den arrangeras för åttonde året i rad, i Rockcitys lokaler under två dagar i slutet av oktober.

   – Vi vill skapa en plats för mindre etablerade band att synas för så väl bransch som publik, säger Rebecka Karlström, som är projektledare för festivalen. Förra året vaskades artister som The Deer Tracks och Moto Boy fram, och tidigare år har Crashdïet, Adam Tensta och Ida Maria debuterat på rookiescenen. Sista anmälningsdag är 26 september. 080911

 

Moto Boy har turnerat riket runt efter sin debut i Hultsfred.

FOTO: MARIE ÖHGREN


 

Pompeji till bords/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei

Ny dramatik för Pompejifolket väntar i Hässleholm.

FOTO: POMPEJI TILL BORDS/La Soprintendenza Archeologica di Napoli e Pompei

Världsutställning för miljoner har fel översättning

 

SPRÅKMISS. Hässleholms kommun tycker det är en bedrift att kunna visa en världsutställning i en så liten stad. Men språkfejden kring Pompeji-utställningen som öppnar på lördag i Hässleholm är långt ifrån utredd. Texterna i utställningen, som översatts från italienska, innehåller enligt Margareta Staub Gierow, doktor i arkeologi vid Stockholms universitet både små och stora felaktigheter. Skyltarna kan till och med vara svåra att förstå berättar hon för Sveriges Radio. Rättade texter har tagits fram, ändå är det de felaktiga som används. Är det inte bara till att byta dem då?

   – Det är för tidigt att svara på hur det blir med skyltarna. Skulle det visa sig att felen är omfattande blir det naturligtvis en diskussion med olika parter om hur vi kan lösa detta på bästa sätt. Det kan alltså bli aktuellt att ändra skyltningen, i så fall i dialog med de inblandade, säger Hanna Gardell, informationschef vid Hässleholms kommunledningskontor. Exakt vad översättningsarbetet kostat kommunen har man ingen uppgift om, eftersom det ingår i ett helhetsarvode för projektledningen. Utställningens totala budget ligger på cirka sju miljoner kronor. 080911

 

LILL ERIKSSON


 

Eslöv vill bli ungdomens kommun

 

Var blir det fler evenemang och mer inflytande för unga framöver? Det är bara sju kommuner i landet som har ansökt om att få utmärkelsen årets ungdomskommun. Och i Sydsverige finns bara en som på allvar anser sig satsa på ungdomar och deras behov.

 

UNGKULTUR. Kanske funderar Eslöv på att nu bli Sveriges roligaste kommun. Där har man liksom från Finspång, Kungälv, Mora, Söderhamn, Umeå och Åmål skickat in sina argument till Ungdomsstyrelsen för att i framtiden kunna marknadsföra sig som en nytänkande och ungdomlig kommun inom flera områden. I landet råder stora skillnader mellan kommunerna i frågan om satsningar på unga.

   – Det finns dom som inte alls jobbar med ungdomspolitik, andra antar ungdomsprogram, satsar pengar på evenemang, har planer för inflytande och deltagande, ser det som en strategisk fråga, jobbar för att få unga att bo kvar och arbetar med ungdomsarbetslöshet, säger Sofia Johansson, Ungdomsstyrelsens pressekreterare.

 

Mest dialog

Om Eslöv har någon chans att bli en officiell ungdomskommun är för tidigt att säga. Några av kraven är att man ska ha särskilda insatser för att stärka föreningslivets verksamhet och satsningar för att bryta utanförskap. Enligt Eslövs kommun finns en strukturerad dialog mellan unga och beslutsfattare där man hittar konkreta utvecklingsområden. Men i ansökan är det just ordet dialog som dominerar och man redogör bara för några få konkreta initiativ. Ett av dem är Eslövs ungdomspris som instiftades förra året. Det delades ut till musikföreningen Alive som arrangerade festivalen 0413. I år fördes festivaltraditionen vidare, denna gång med stöd från Ung och Aktiv i Europa.

   Det är först nu som man gör verklighet av intentionerna och sätter ihop Eslövs första ungdomspolitiska handlingsprogram – det manar till aktivt deltagande inom bland annat mångfald och kultur. 080911

 

LILL ERIKSSON

Per Nilsson

   – För att få utmärkelsen gäller det att vara bäst på att fånga ungas behov och hitta de mest framgångsrika lösningarna. Där finns det skillnader mellan kommunerna, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.

FOTO: ESTER SORRI

 

 

Fotnot. Årets ungdoms-kommun utses för trettonde året i rad, den 27 november. I urvalskommittén ingår representanter från Barnombudsmannen, Sveriges ungdomsråd, Communicare, Ungdomsstyrelsen och förra årets vinnare Kristinehamns kommun.


Maria blandar debatt och opera i Halmstad

 

Maria Wetterstrand talar om varför hon säger nej.

 

POLITIK. I morgon kommer miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand på besök till Sydsverige. Hon gästar Halmstad för att prata klimat och debattera om EU. På torsdagskvällen har Wetterstrand bjudits in för att se Sopoperan som spelas för fullt på Wallbergs Tegelbruk.

   Just nu pågår en intern medlemsomröstning inom partiet om man ska behålla sin strävan om svenskt utträde ur EU. Maria Wetterstrand tillhör lägret som tänker rösta nej, men riksdagsledamoten Ulf Holm (mp) håller sig till tidigare utstakat spår. Under torsdagskvällen möts de i en EU-debatt på stadsbiblioteket i Halmstad. Debatten är initierad av Europa Direkt Halland och modereras av bibliotekets Håkan Olsson. Dessförinnan åker Maria Wetterstrand till högskolan i Halmstad för att prata med studenter om klimatpolitik ur ett ideologiskt perspektiv, föreläsningen kallar hon ”Idéer för framtidens klimat”. 080910

Maria Wetterstrand

Miljöpartiet är inte överens internt. Allmänheten kan följa när Maria Wetterstrand munhugger med Ulf Holm i morgon på biblioteket i Halmstad.

FOTO: DENNIS BLOMBERG

 


 

Jill Johnsson

Jill Johnsson.

FOTO: MARIE ÖHGREN

Jills första spelning i USA

 

USA-PREMIÄR. Ängelholmskan Jill Johnsson hann nätt och jämnt avsluta sin sommarturné Music Row, innan hon återigen gav sig av till Nashville i USA. Där håller hon just nu på att spela in nya albumet Baby Blue Paper som ska släppas den 22 oktober.

 

Julsånger riket runt

För en vecka sedan uppträdde Jill tillsammans med de amerikanska countryartisterna Liz Rose och Lory McKenna på det anrika Bluebird Café i Nashville. Därmed är Jills första officiella framträdande i USA avklarat. Hon tror inte det här var det sista. I november bär det dock hemåt då hon tillsammans med Andreas Johnson, Titiyo, Anders Glenmark, Björn Kjellman, Thomas Di Leva och kören One Voice under ledning av Gabriel Forss, ger sig ut på en stor Sverigeturné med julshowen ”Christmas with”. Då får hon också på vissa orter sällskap av komikerna Johan Glans eller Thomas Järvheden.080910


 

Beatles visar koppling mellan positiva känslor och minne

 

Musikupplevelser kan vara ett sätt att lagra minnen. Ett första försök med Beatles musik får människor att komma ihåg detaljer man inte visste kunde lagras i minnet. I samband med en vetenskapsfestival i kulturhuvudstaden Liverpool den här veckan presenteras nya rön inom psykologiforskningen.

FORSKNING. I en stor internationell onlineunder-sökning har människor i alla åldrar fått berätta om sitt mest intensiva minne av musikgruppen The Beatles.

   – Vi ville utveckla vår förståelse för människans minnesförmåga genom att se vilken inverkan Beatles och deras musik har haft, säger Martin Conway, professor i psykologi och doktor Catriona Morrison vid Leeds Universitet i England.

 

Om du hör en sång som du inte hört sedan du var tonåring kan du ögonblickligen förflyttas bakåt i tiden och minnas en massa saker som du inte funderat över på flera år. Genast har man tillgång till en rik berättelse från ett evenemang som varit lagrat i årtionden.

   Studien startade i mars och under det här halvåret har runt 3 000 människor mellan 17 och 87 år från 69 olika länder besvarat frågor om den brittiska popgruppen. Majoriteten som svarade var mellan 55 och 65 år, alltså tonåringar under Beatles glansdagar på 1960-talet. Mest minnen framkallar låten She Loves You. Kanske inte så förvånande eftersom detta var den mest säljande singeln under 60-talet och gruppens mest populära skiva. Med undantag för mordet på John Lennon, har i huvudsak positiva minnen registrerats och det tror man beror på att minnen och känslor hänger ihop,


Fotnot. Minnena i undersökningen presenteras på www.magicalmemorytour.com.

positiva känslor verkar främst forma minnet. Även människor som inte gillade gruppen kunde minnas positiva händelser av musiken. Och det är musikupplevelser i unga år som påverkar minnet, men också självkänslan.

 

Undersökningen visade små skillnader mellan åldrar och nationaliteter, istället finns stora likheter hur musiken uppfattas och vilka stämningar och känslor den står för.

   – Vi är imponerade över hur bra människor kunde minnas över 40-åriga händelser, särskilt saker som man inte verkar ha tänkt på sedan flera årtionden, säger Morrison som först trodde att kvinnor skulle ha mer känslomässiga minnen än män, men detta visar inte resultaten i studien.

   Är då musik betydelsefull för att framkalla minnen? Författaren och neurologen Oliver Sachs talar om musikens inverkan på våra känslor och menar att människan är en musikalisk varelse. Tvärtom menar psykologiprofessorn Steven Pinker att vi kan leva lika bra utan musik. Med de nya resultaten som visar en koppling mellan musik och känslor tycker forskarna i Leeds att musiken visst spelar en viktig roll för vad människor lagrar och minns. 080909

 

LILL ERIKSSON


 

I evenemanget Medeltidsdagar i Landskrona får man själv delta aktivt.

 

Medeltida evenemang ur tiden?

 

RIDDARNÖJE. Ett proffsigt skött medeltidsevenemang som hängt med i många år är Medeltidsdagarna som hölls i helgen i Landskrona. Det lockar människor i alla åldrar, men av någon anledning verkar intresset ha svalnat något på senare år. Utan belägg svart på vitt måste det sägas att det blir glesare i publikraderna för varje år som går.

 

Dyrt för den late

Ändå håller programmet hög standard, det förnyas regelbundet och håller sig till temat. Det är just det som lockar mestadels unga pojkar med passion för riddare och allt som hör därtill. Och de har tidigare år lyckats dra med sig hela familjen som uppskattar picknick i gröngräset och friheten att röra sig på det stora vackra slottsområdet. Det har allt man kan önska sig, vatten, grönska och massor av historia.

   Men frågan är hur mycket besökarna värderar allt det här, kanske börjar de tröttna på hela konceptet. Vid entrén i Landskrona i helgen knorrades det om dyra inträdespriser och få

förstod meningen med att knalla bort till turistbyrån för att få lösa familjebiljetten på 250 kronor. Familjer på fyra pers som ville slippa den omvägen fick hosta upp 360 kronor. Samma helg arrangerades Fröja Thing, en vikingamarknad bara någon mil söderut i Löddeköpinge, men den bekymrar inte arrangören i Landskrona, Benny Rosenqvist vid Middelaldergildet.

   – Det kom 1132 besökare på lördagen och 513 på söndagen. Jag tror inte att vikingaevenemanget påverkade, men däremot Skånedagarna. När det gäller priserna ligger vi på samma nivå som biograferna och till nästa år har vi ordnat det bättre med familjebiljetterna, säger han.

 

Väderberoende

Nu såg ju inte väderprognosen särskilt munter ut inför helgen så kanske valde folk säkrare kort framför borggården i centrala Landskrona. För ganska så väderberoende är evenemanget som hålls utomhus på Citadellets omgivningar. Den rakt igenom kvalitetsinriktade marknaden på gräsplanen utanför inre vallgraven är helt oskyddad så när som hantverkarnas egna små stånd. Det var ju så det var på medeltiden, fast nog med betydligt livligare kommers...

   Publiken sitter under bar himmel direkt i gräsbacken för de stora uppvisningarna eller strosar omkring på området som verkligen andas medeltida atmosfär med smedja, bågskytte, gyklare och riddarspel. Så kom då lördagen och man fick plötsligt sol i massor. Till och med söndagen som började så grå och blöt övergick i uppehåll och lite sol. Den inhyrda teatergruppen som med enkla medel, men avancerat minspel iscensatte Göran och draken fick högsta betyg. Och ungarna skrek av förtjusning när en svensk i stormningen av slottet råkade trilla rakt ner i plurret. Underhållning fullt ut alltså, ända bort till fårhagarna och tillbaka igen. Ändå vallfärdar inte Landskronaborna till sitt Citadell. 080909, uppdaterad 080912

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON


 

Malmö konserthus blir balladernas näste

 

KONSERT. Det blir i Skåne som svärmorsdrömmen och balladmästaren Michael Bolton gör sin enda Sverigespelning. Han är trots eller kanske tack vare den avrakade pudelfrissan populär över hela landet, liksom i Danmark där han gör två olika framträdanden. Men Bolton nobbade sommarens Allsång på Skansen i Stockholm och Sveriges Television gick miste om årets stora internationella artistnamn. Han skulle ha sjungit i programmet den 29 juli, men meddelade en månad innan att han inte kunde komma. Orsaken till att han avbokade Stockholm var att han inte blivit klar med inspelningen av sitt nya album.

 

Andras hitmakare

Sedan 1976 har han släppt 17 studioalbum, 35 singlar och sålt mer än 50 miljoner skivor. Det har i sin tur resulterat i åtskilliga Grammys och priser, samt en egen stjärna på Hollywood’s Walk of Fame. Det är han som ligger bakom de välkända balladerna “How Am I Supposed To Live Without You” och “When A Man Loves A Woman”. Men han har också sjungit med Luciano Pavarotti och Ray Charles, levererat låtar till Barbara Streisand och KISS, och spelat gitarr med BB King.

   – Det var som en utomkroppslig upplevelse att arbeta med människor som har inspirerat mig så djupt som Ray och Luciano, några av mitt livs största ögonblick, erkänner han. Bolton har också skrivit låtar tillsammans med Bob Dylan, deras ”Steel Bars” var en av låtarna på Boltons skiva ”Time, Love & Tenderness” som sålde i 15 miljoner ex.

Michael Bolton

Michael Bolton. FOTO: LIVE NATION

Michael Boltons senaste världsturné ägde rum för två år sedan i samband med att han förverkligade en gammal dröm, att spela in en skiva med Frank Sinatra-låtar. På den skivan sjunger han bland annat en duett med dåvarande fästmön och skådespeleskan Nicholette Sheridan. Efter det har det släppts även en julskiva med Bolton. Biljetterna till Malmökonserten i början av november släpps på onsdag. 080908


 

 

Hamn gräver guld

 

HAMNBESÖK. Under fem intensiva dagar i september ska de europeiska hamnarna marknadsföras hos 12 kryssningsrederier i Miami, Fort Lauderdale, Los Angeles och Seattle. Det är Andréas Eriksson, informationschef vid Helsingborgs Hamn som valts ut att företräda sin egen och de 27 andra städernas hamnar.

 

Ökat kryssintresse

Hamnen i Helsingborg är sedan flera år medlem i den europeiska medlemsorganisationen Cruise Europe med drygt 100 hamnar som medlemmar. Det är Sveriges största och ett stort antal europeiska hamnar i den baltiska regionen som ingår i uppdraget gentemot den amerikanska kryssningsindustrin. Syftet är att marknadsföra såväl hamnar som organisationen Cruise Europé, med uppdaterad information och svar på frågor om städerna.

FOTO: ANN CATRIN ELLAND

i USA

 

   – Genom att gå samman och få tillgång till de riktigt stora kryssningsrederierna i USA ger vi även de mindre destinationerna i Europa en röst, säger Andréas Eriksson. I och med uppdraget hoppas han att amerikanarna även får upp ögonen för Helsingborg som kryssningsdestination.

   Enligt hamnen där har USA:s intresse för svenska och europeiska kryssningsdestinationer ökat stadigt de senaste åren. Efter den amerikanska PR-resan skrivs en rapport med rekommendationer till medlemmarna i Cruise Europe. Helsingborgs Hamn företräder städerna; Helsingborg, Helsingör, Aalborg, Århus, Köpenhamn, Fredrikshamn, Gdansk, Gdynia, Göteborg, Karlskrona, Helsingfors, Kalmar, Kalundborg, Klaipeda, Korsör, Malmö, Mariehamn, Oslo, Riga, Rönne, Rostock, Skagen, St. Petersburg, Stockholm, Swinoujscie, Tallinn, Turku och Visby. 080908


 

Biografdirektör prisas för sin bio

 

PRISAD. Det blir biografdirektör Ulf Berggren, 63, som får ta emot Båstad kommuns kulturpris, det blev klart i förra veckan. Han får det för sina insatser att göra biograf Scala till en viktig kulturell mötesplats, där olika kulturformer möts.

Claes Eriksson

Även en rutinerad filmräv kan bli överraskad.

– Att Mamma Mia skulle bli en sådan kopiös framgång i sommar kunde vi aldrig tro, säger Ulf Berggren. Här syns han med Claes Eriksson som gästade Lilla Filmfestivalen i Båstad i början av augusti.

FOTO: GERT-HÅKAN ERICSSON

 

Kulturchefen Margareta Bengtsson tycker att Berggren har gjort en fantastisk kulturgärning och berömmer biografens utbud som hon menar är både brett och djupt, till och med unikt för en stad i Båstads storlek.

   – Vi har ansvar åt flera olika håll. Förr fanns det biografer i Vejby och Torekov men nu är Båstads den enda kvarvarande. Jag känner också ett kulturellt ansvar att visa lite mer udda filmer här, säger Berggren till hd.se. Filmintresset har funnits länge, i gymnasiet startade han en filmklubb och på universitetet var han med i Stockholms studentfilmstudio och såg i snitt en film om dagen. Lika mycket blir det inte nu längre. Numera Torekovbon Ulf Berggren drev tidigare biograf Fågel Blå i Stockholm från mitten av 1980-talet till 1999. Eftersom biografen låg nära Ingmar Bergmans hem tyckte Ulf det var naturligt att visa Bergmanfilm varje måndag, året om. Idag är det de stora Hollywoodproduktionerna som finansierar visningarna av uddafilmer. Berggren hade också tidigt en ambition att Scala inte bara skulle vara bio, utan han arrangerar både konserter och teaterföreställningar. Dramatens Bernardas hus är på gång den 29 november och tio operaföreställningar ska visas med start om en månad. De flesta föreställningarna är redan utsålda. 080908


 

Örjans vall blir EM-arena

 

FOTBOLL. Det blir Halmstad och Örjans vall som ersätter Borås som värdstad för U21-EM i Sverige 2009. Beslutet fattade Svenska fotbollförbundet igår.

   – Vi är mycket glada och nöjda över att vi är överens med Halmstad och att vi kan föreslå Uefa att de tar över värdskapet, säger förbundets organisationschef Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande. Anledningen till att Borås ratas av Uefa är att hamburgerkedjan Max vägrar att stänga sin verksamhet under spelen. Uefa godkänner endast att sponsorerna syns på arenan.

Flera andra städer, som exempelvis Boden, Sundsvall, Göteborg, Trollhättan och Växjö har hört av sig för att få ersätta Borås.

   – I Halmstad finns ett stort genuint fotbollsintresse, anrika Halmstads BK med sina fyra SM-guld och internationell erfarenhet, samt IS Halmia som också spelat i allsvenskan. U21-EM hamnar verkligen i goda händer, säger Karl-Erik Nilsson. Evenemanget innebär tre matcher runt midsommartid i juni , vilka lag som gästar Halmstad blir klart senare i höst. Ordförande i den lokala organisationen bestående av Halmstad & Co AB, Tekniska kontoret, Halmstads BK och Hallands fotbollsförbund blir Björn Andersson från sistnämnda förbund. Övriga städer under mästerskapen blir som tidigare bestämts Göteborg, Helsingborg och Malmö. 080905

Örjans vall blir EM-arena

FOTO: PATRIK LEONARDSSON


 

Innovativa projekt sökes

 

UTVECKLING. Skåne har genom en ny landsbygdssatsning fått tillgång till EU:s så kallade Leaderprogram. I det ska företag, kommuner och föreningar tillsammans och på lika villkor besluta om innovativa projekt på landsbygden. I Småland blev det ett popkollo för tjejer och på Gotland en ishall där spillvärme används för att göra is.

   Nu är det skåningarnas tur att tänka nytt och utveckla sin bygd. På lördag drar Skånes två första Leaderområden igång genom att landshövding Göran Tunhammar skriver på Länsstyrelsens avtal med områdena Söderslätt och Skånes Ess (nordost). Han signerar avtalen på Skånedagarnas område, Bosjökloster, ett evenemang då även en dyster men på samma gång glad uppföljning av Skånes miljömål presenteras. Det bjuds också på skattjakt för barnen och skötselråd från trädexperter. 080905

 

Fotnot. Mer om Leaderprogrammen ska inom kort presenteras på www.leaderskane.se


Lill-Babs tackar för sig

 

JUBILAR. Lill-Babs gör sin sista stora turné nu i september. Den 9 mars fyllde hon 70 år och det firar hon bland annat genom en jubileumsföreställning med Riksteatern. Den här gången är det inte de största orterna som får finbesök, både Malmö och Helsingborg blir utan.

   Istället kan, i de flesta fall teatrar, i Hässleholm, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Landskrona, Lund och Ängelholm se fram emot en intim uppsättning med det bästa ur hennes drygt 50-åriga karriär. Med sig tar hon musikerna Benneth Fagerlund, Mats "Mackan" Englund och Lasse Persson. Lill-Babs har lovat bjuda sin publik på minnen från scenens fram- och baksida, om människor hon mött och musik som har berört. Hon har ju faktiskt lärt Beatles att dansa, haft konstnärligt möte med Lars Forssell och jobbat med storheter som Sammy Davies.

   – Det här är mitt liv och har så varit i över 50 år. Jag längtar efter att turnera till alla fina teatrar som finns i Sverige, små och stora. Det är en dröm för en artist som tycker om att vara nära publiken och vi har en fantastisk publik i vårt land, som är lyssnande och medverkande, säger Lill-Babs.

 

Döpt efter kändis

Det var orkesterledaren Simon Brehm som hörde Lill-Babs när hon som 15-åring medverkade i radioprogrammet Morgonkvisten som sändes från Sundsvall. Han imponerades av Barbro Svensson från Järvsö och blev senare hennes manager fram till sin död 1967. Det var han som gav henne artistnamnet Lill-Babs, en medveten koppling till den då betydligt mer kända sångerskan Alice Babs.

   – Simon lärde mig att man måste sköta sig och vara nyfiken. Karin Falck, som alltid funnits i mitt liv, lärde mig att älska att berätta och framföra texter och fick mig att förstå hur viktigt det är med underhållning, säger Lill-Babs. Bara 16 år gammal debuterade Lill-Babs i de stora sammanhangen på Bal Palais i Stockholm i januari

Lill-Babs

Till Barbro Svenssons udda meriter hör att hon skrivit autografer åt Beatles-medlemmarna. Året var 1963 och Lill-Babs och den då okända gruppen The Beatles medverkade i tv-programmet Drop In.

FOTO: ANNA HUERTA

 

 

1954. Sista stora premiären med Riksteatern blir i Klintehamn på Gotland den 17 september. 080905


 

Inför premiären:

Lugidamer tränar sammanhållning med får

Lugis damlag tränar sammanhållning på sitt vis.

Förutom matcher mot två danska division ett lag och cup mot Eslöv, Roskilde och Team Nordköpenhamn, har Lugis damer tränat sammanhållning.

FOTO: RICKARD NÖRRELÖKKE

HANDBOLL. Den som tänker se Lugis damlag i seriepremiären om drygt två veckor undrar kanske vad spelarna hållit på med hela sommaren. Vi har en aning, och kan informera om en del av förberedelserna inför höstens spännande sportevenemang i Lund. Den här veckan har damlaget nämligen fått en häftig upplevelse eftersom de efter lång väntan nu äntligen får göra sina första träningar i nya hemmaarenan. Det är också där i nya Färs & Frosta Sparbank Arena, i stadsdelen Klostergården i södra Lund, som tjejerna möter Skånela. Det är en helt ny inomhussportanläggning med en B-hall och en publikarena för större konserter och evenemang.

   Lunds damlag har varit igång i ungefär en månad nu efter ett kortare träningsuppehåll. Inför säsongen har de hunnit med många och tuffa träningar samt träningsmatcher med både svenskt och danskt motstånd och det har gett resultat menar lagledaren Rickard Nörrelökke. Spelarna börjar hitta sina roller, och det beror bland annat på mycket sociala aktiviteter.

Ren kamp mot Skånela

I sommar har de satsat hårt på gruppsämjan särskilt på ett läger i Tobisvik-Hallaröd där fårvallning, höghöjdsbana 10 meter upp i luften och ritter på islandshäst har varit några sätt att göra laget tajtare. Nu gäller det bara att prestera när laget möter Köpehamnsproffset Madeleine Grundströms moderklubb, det uppländska Skånela IF hemma den 21 september. Hösten 2006 låg de båda lagen på nedersta tabellhalvan och med kniven på strupen att klara överlevnad i elitserien. I våras var det med uddamålet, efter fyra raka förluster som det äntligen blev seger för Lugi. Den matchen i Lunds idrotthall betydde också mycket för de båda lagen. Lugi behövde en seger för att få flyt inför det stundande slutspelet och Skånela jagade poäng till en kvalplats för att hänga kvar i elitserien. Det blev inget skönspel utan en hård lång kamp genom hela matchen, med resultat 22-21 till Lugi, som gick vidare men förlorade i kvartsfinalen mot Önnered. 080904

Lugis damer jagar får.

Under lägret i Tobisvik-Hallaröd sattes grupptänket på prov.

FOTO: RICKARD NÖRRELÖKKE

 


 

Smokie till teatern

 

BRITTISKT. Smokie på Halmstads teater. Undrar just om det ska bli som på Gröna Lund i Stockholm för exakt trettio år sedan då 15 000 personer trängde in sig på Gröna Lund för att se Alices grannar. För det är ju med den låten, ”Living Next Door to Alice”, som Smokie mest förknippas. Den släpptes 1977 och hemma i England låg den på topplistan i 44 veckor. Kalla det engelsk dansbandsmusik eller snäll 70-talsrock, men hits det har i alla fall de här brittiska rockarna(?) fått till.

   Medlemmarna började spela tillsammans redan 1965 under olika namn, men det dröjde ett helt decennium innan de slog igenom som Smokie. Debutalbumet ”Pass It On” sålde i miljoner och bandet tillbringade flera år på en världsturné. Det är då från deras storhetstid på 70-talet som vi minns låtarna ”If You Think You Know How To Love Me”, “Something’s making me blue” och så passande den mörka novemberkvällen på Halmstad teater ”I’ll meet you at midnight”. 080904

Smokie

Smokie. FOTO: NOW MUSIC


Polisen i Malmö tyckte festivalen gick lugnt till i år.

FOTO: LILL ERIKSSON

Festivalen krävde 100-talet poliser men ansågs gemytlig

 

På Stortorget syntes västförsedda poliser och vakter överallt, på så vis ville polisen göra festivalbesökarna trygga.

 

FESTIVALBROTT. En av de lugnare tillställningarna i festivalens historia, så vill polisinsatscheferna summera 2008 års Malmöfestival.

   – Trenden till en mer gemytlig festival har hållit i sig ett antal år nu och det är mycket glädjande, säger polisens pressman Mikael Johansson om sin tjugonde festival.

   Ändå har det under den registrerats bland annat 157 brott mot alkohollagen, 121 omhändertagande av berusad, 60 fickstölder, 58 brott mot polislagen, 19 misshandelsbrott, 14 narkotikabrott och 4 personrån. Och det är bara en del av brotten som begicks i samband med festivalen.

Känner till de kriminella

De flesta brotten begicks under den första fredagen och lördagen samt avslutningskvällen. Sista kvällen blev som vanligt festivalens stökigaste kväll, minderåriga som druckit fick lämnas över till föräldrar och arresterna var fyllda.

Festivalen kräver extra insatser och annat polisarbete får vänta de här dagarna, men Mikael Johansson menar att människor på festivalen känner sig tryggare.

  – Vi har inte varit fler poliser i år än tidigare, ett 100-tal poliser och 60-talet ordningsvakter, men vi syns bättre i västarna vilket påverkar både brott och stök, säger han. I år har man försökt jobba förebyggande mot de ficktjuvar och bråkstakar som är kända av polisen. Polisen har helt enkelt gått fram till busarna, sagt deras namn och med jämna mellanrum stört och visat att de hålls under uppsikt. Så hoppas man störa brottsliga aktiviteter. eventnews mer ingående frågor om festivalbrottens konsekvenser för ordningsmakten och samhället i stort har ännu inte besvarats av polisen i Malmö. 080904

 


 

Tracy Chapman firar 20 år ensam

Tracy Chapman

Senast Chapman var i Sverige var med band sommaren 2006 även då i Stockholm på Cirkus.

FOTO: WARNER MUSIC

JUBILAR. När Tracy Chapman firar tjugo år som artist, gör hon det i Stockholm och inte i Sydsverige. Anledningen är att även Köpenhamn har bokat in den flerfaldigt grammybelönade sångerskan till Det Kongelige Teater dagen efter. Därmed får fansen i södra delarna av landet ännu en gång gynna danska nöjesbranschen en smula.

   Det är Chapmans första solokonsert i Danmark på tio år, när hon i mitten av november går på scenen i det kungliga teaterhuset. Där utlovas en intim konsert, hon sjunger och spelar ensam med bara sin akustiska gitarr som sällskap.

   Det var 1988 som hon släppte sitt debutalbum Tracy Chapman. Då räknade skivbolaget att hon nog skulle kunna sälja 200 000 exemplar, men det slutade med tio miljoner och tre grammyvinster. Hennes texter är kända för att vara lika personliga som universella, ofta hämtade från egna erfarenheter av uppväxten i en fattig familj i Cleveland, Ohio. Nu har Tracy Chapman hunnit släppa sju studioalbum, det senaste ”Our Bright Future”, släpps i början av november, i samband med Europaturnén. Biljetterna släpptes i förra veckan. 080903


 

Röd flugsvamp

Röd flugsvamp. FOTO: SVEN-OLOF LARSÉN

Tid för hattar och trattar

 

SVAMPDAGAR. Rapporterna om svampförgiftning är inte ovanliga så här års. Det finns de som anser att kommunerna har stor del i det, då en del har dragit in på evenemang för allmänheten som ökar kännedomen om olika svampar. Men i Helsingborg har man under många år haft stora svamputställningar med flera hundra svampar på Fredriksdal. Om exakt en vecka öppnar den i år igen.

   Dessförinnan, på söndag, infaller Svampens dag. Den har firats många gånger förut, men i år är det första gången som den gemensamt anordnas i Sverige, Norge och Danmark.

Får plocka i nationalpark

I Sydsverige är det i naturum Skäralid som dagen uppmärksammas som bäst. Där fylls hela helgen med svamputställning och experter från Skånes Mykologiska Förening kommer dit för att svara på frågor om svampar. Just Söderåsens nationalpark är mycket värdefull för svampar. Det är förekomsten av urskogsmiljöer och omväxlande näringsrika och näringsfattiga marker som gör att det finns så många olika arter av svampar där. Särskilt områden med vulkaniska bergarter, basalt och diabas, är mycket rika på svamp.

   I nationalparken finns också flera svamparter som är upptagna på den nationella rödlistan och alltså hotade till sin existens.

   – Sedan fem år tillbaka inventerar medlemmar i Puggehatten, Skånes Mykologiska Förening, svamparna där på uppdrag av nationalparksförvaltningen. Det har resulterat i att man idag känner till över 1 400 svamparter, varav drygt 60 är rödlistade, i nationalparken, berättar Carina Zätterström på naturum Skäralid. Man får plocka svamp i nationalparken, allmänt gäller att plockning av marklevande matsvamp är tillåten. 080902


 

Kommuner får bakläxa för missad tillsyn


Bristande kommunal tillsyn av alkohol- och tobaksförsäljning i Skåne
.


TILLSYNSBRIST. I vissa kommuner är det fritt fram för lite vilda västern i krogbranschen. Flera skånska kommuner har struntat i tillsynen när det gäller försäljning av alkohol och tobak på restauranger. Det visar länsstyrelsens rapport för länet 2007.
   – Det är sex kommuner som inte gjort några tillsynsbesök alls på restaurangerna, säger Håkan Johansson folkhälsokonsulent på länsstyrelsen i Skåne. Där ska man se till att den kommunala tillsynen enligt både alkohollagen och tobakslagen skärps, eftersom tillsynen behöver samordnas bättre. Enligt styrelsen behöver mera resurser satsas i kommunerna för att leva upp till lagkraven, som det är idag hanteras ofta frågorna inom olika förvaltningar. Kommuner som inte har redovisat några tillsynsbesök alls på restauranger är Burlöv, Klippan, Perstorp, Staffanstorp, Tomelilla och Åstorp. Att så många brister i sitt tillsynsarbete är en klar försämring jämfört med året innan. 080902


Maffiga känslor i vårens flamenco

 

För 12 år sedan startade en svensk tradition att en sommarhelg fira passionen för flamenco. I helgen gjorde man det igen i skånska Mölle med sång, musik, föredrag, tapas, vin och mycket dans. Sydsvenskar verkar gilla den heta spanska dansen och musiken, kanske lagrar man den energi som flamencon står för inför den kommande vintern. Mer av den här varan blir det också till våren, men då i ett ännu proffsigare format. Då bjuder Sveriges tre största städer in dansare av världsrang. I showen ”Carmen Flamenco” invaderas bland annat Konserthusets scen i Malmö av 35 spanska toppdansare, musiker och sångare.

Bolero

Koreografen Rafael Aguilar tillbringade många år med att studera den arabiska, judiska och hinduiska influensen i flamencodansen. Det får skåningar se mer av i slutet av mars.

FOTO: THE BALLET TEATRO ESPAÑOL DE RAFAEL AGUILAR

 

 

El Rango är en halvtimma lång dramatisk balett till gregoriansk sång och flamencogitarrer. Boleron varar i en dryg kvart och är Aguilars sensuella tolkning av Maurice Ravels berömda stycke. Den sista delen, Suite Flamenco, bjuder på en timme spansk dans i olika stilar med traditionella sånger och musik. Biljetterna släpptes igår. 080902

SPANSKT. Flamenco är en konstform med sång, musik och dans från Spanien säger man, men man vet inte riktigt var den har sitt ursprung. Musiken kommer från många olika håll, som Indien, Marocko, Egypten, Grekland och flera andra länder runt Medelhavet. Sångerna visar starka känslor och framförs med musik av gitarrer, cajon och handklapp, men vissa sånger är helt a cappella. Till det här framförs en mycket komplicerad dans, där dansaren med rörelser och kroppshållning visar vilka känslor det handlar om i sången. Som extra krydda används spikförsedda skoklackar som rytmikinstrument.

   Den flamenco som nu kommer till Sverige signeras Rafael Aguilar. Det var för snart femtio år sedan som det hela började, men inte alls i Spanien. Det var i Paris som koreografen Rafael Aguilar och hustrun Manuela 1960 startade ett företag baserat på sju artister, däribland Carmen Salinas som nu tagit över som manager i The Ballet Teatro Español de Rafael Aguilar. Koreografen Aguilar slutförde sin utbildning i klassisk dans på London´s Sadler´s Wells Ballet, nuvarande Royal Ballet. Han var Spaniens stora stolthet och en mycket väl ansedd koreograf, innovativ genom sitt sätt att blanda klassisk, spansk och modern dans med flamenco.

 

Dansade sig till döds
Under ett gästspel med ”Bolero” i Madrid 1995 avled Rafael Aguilar, men inte hans dans. Hans livskamrat Manuela Aguilar tog över rollen som ”creative director” efter makens död.
Innan samarbetet med Rafael hade hon uppträtt som prima ballerina hos en annan stor flamencodansare i Spanien, Vincente Escudero, runt om i hela Europa. Efter det bildade hon och hennes man ”Manolita y Rafael” och arbetade tätt tillsammans redan från början - hon med ansvar för kostym och som Ballet Master. När hon tagit över ledningen 1995 fick hon bara tre år på sig innan hon själv avled.

   I Bolero de Rafael Aguilar som visas i Malmö håller dansarna fast vid hans speciella spanska koreografi i tre av hans verk.


De gör en skiva för sin stad

 

Siw Malmkvist, Johan Östberg, BoIS lagkapten Jörgen Pettersson och författaren Jonas Bergh är några av de medverkande på en ny Landskronaskiva som släpps till jul. Stadens varumärke har fått många törnar, därför ska det nu utvecklas och stärkas. Det menar kommunen och näringslivet i staden som genom det lokala bandet Bloosblasters och  kulturföreningen Kulturlaboratoriet tänker använda musiken för att höja anseendet.

 

PRSKIVA. Tidigare har både fotbolls- och ishockeylag använt musik för att skapa gemenskap och framtidstro. Den här gången blir det en cd med nyskrivna låtar som framförs av kända musiker och profiler som har koppling till Landskrona. Till den görs en snygg booklet, som ska förmedla den positiva bilden av staden. Det är Dennis Westerberg och Lena Bergkvist, i bluesbandet Bloosblasters som i allra största hemlighet har lett projektet ”Det svänger om Landskrona” under ett och ett halvt år.  

 

Siwan i reggaetakt

På skivan ska exempelvis Siw Malmkvist sjunga ”Ingenting går upp mot gamla Skåne” i en helt ny reggaeversion.
Hur fick ni med henne på noterna?
   – Vi berättade kort om projektet när hon var på besök i Landskrona i våras. Veckan efter ringde Lena upp henne och hon nappade direkt eftersom hon verkligen ville ställa upp på något som var bra för staden, berättar Dennis Westerberg.

   Siw Malmkvist har följt sin barndomsstad via medierna och på senare år har hon uttryckt sin besvikelse över utvecklingen hemma i Landskrona, där hon fortfarande har sina släktingar. Är stadens dåliga rykte oförtjänt?

   – Ja verkligen, här finns otroligt fina miljöer och underbart spännande människor från hela världen, säger Dennis Westerberg som ändå känner att framtidstron och det positiva tänkandet är på väg tillbaka.

   – Ingen stad äger sin egen mediebild, eller självbild. Det krävs ständigt nya initiativ med målet att få det att hända kul prylar i stan.
Tänker ni utveckla idén till ett publikt evenemang med de här profilerna?

   – Vi planerar att ha ett releaseparty, strax innan eller efter jul, med ett urval av artisterna.

   Då finns skivan också till försäljning, men är även tänkt att marknadsföras under andra lokala evenemang som karnevalen, Landskronadagen och Kulturnatten. Företag har redan intresserat sig för skivan som julklapp, men för att synas ännu mer läggs projektet också upp på MySpace och Facebook , samt får en given plats på turistbyrån. Övriga distributionskanaler är inte klara än.

Dennis Westerberg och Lena Bergkvist.

De tänker ge ut en skiva med positiv musik om Landskrona.

   – Då förmedlas en motbild till den falska tråkbild som ofta syns i media, säger bluesartisten Dennis Westerberg. Vid hans sida basisten Lena Bergkvist som utan övertalning fick med Landskronaprofilen Siw Malmkvist på en ny skiva.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

   –Vi arbetar för att få till ett avtal med någon av de stora distributörerna i Sverige, säger Dennis Westerberg. Kostnaderna för att sprida en mer positiv bild av Landskrona beräknar man till ungefär en halv miljon kronor, och då har man varken räknat med den arbetstid som lagts ned i projektet eller kostnader för distribution och marknadsföring. Samtliga artister ställer upp gratis.

   – Fram till nu har jag och Lena själva stått för de stora kostnaderna. Kommunen och en del sponsorer med ideellt engagemang har också hjälpt till en del. Projektet har kostat en hel del blod, svett och tårar, men även en rejäl bunt pengar, rent privat för mig och Lena. När dem fått tillbaka satsade pengar och alla utgifter är betalda, kan det bli dags för nästa projekt.

   – Eventuell vinst sätts in i ett nytt projekt, som vi redan börjat spåna kring. Vad vill ni med det?

   – Att få det att hända kul och positiva saker i stan. 080901

 

LILL ERIKSSON

 

 

Siw Malmkvist Landskronas stolthet

Hon föddes 31 december 1936 i Landskrona. Där växte hon upp och inledde karriären som tonåring, sjungandes med olika orkestrar i Skåne. När hon 1955 ställde hon upp i en sångtävling vann hon först regionfinalen och sedan den stora finalen i Stockholms konserthus. Hon vann en klocka och en inspelning av sin första skiva Tweedle dee. Genombrottet kom först 1959 då hon blev värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen. Samma år vann hon Melodifestivalen med låten Augustin, men det var redan på förhand bestämt att Brita Borg skulle representera Sverige.

KÄLLA: WIKIPEDIA


 

Nyheter augusti 2008

 

Nyheter juli 2008

 

Nyheter juni 2008

 

Nyheter maj 2008

 

Nyheter april 2008

 

Nyheter mars 2008

 

Nyheter februari 2008

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007